Cele 4 elemente în astrologie: Foc, Apă, Pământ și Aer

Cele 4 elemente în astrologie Foc, Apă, Pământ și Aer

În mod tradițional, practica astrologiei recunoaște 4 elemente principale: foc, apă, pământ și aer.

Primii pași în analiza unei hărți natale constă în identificarea ponderii celor 4 elemente în harta nativului, fiecare dintre elemente fiind asociate unui anumit tip de temperament. Distribuția acestor elemente în harta natală a unei persoane ne oferă indicii importante despre temperamentul general al persoanei în cauză.

Carl Gustav Jung a contribuit mult la o mai bună înțelegere a acestor 4 categorii prin dezvoltarea unui sistem de tipologii în care elementele corespund unor 4 funcții distincte ale psihicului uman. După cum am menționat mai devreme, ponderea celor 4 elemente și distribuția lor în harta natală ne oferă indicii cu privire la fundamentul personalității unei persoane.

Haideți să analizăm pe scurt fiecare element în parte:

1. Semnele de foc sunt Berbecul, Leul și Săgetătorul
Persoanele care au mult foc în harta lor natală vor fi, de regulă, energetice, impulsive și spontane. Aceste persoane au reacții emoționale imediate și au o imaginație bogată.

2.Semnele de apă sunt Racul, Scorpionul și Peștele
Persoanele a căror elemement dominant este apa vor fi emotive și sensibile. Viețile lor interioare sunt bogate, iar natura lor este profund emoțioanală (introversie).

3.Semnele de pământ sunt Taur, Fecioară și Capricorn
Persoanele a căror element dominant este pământul vor reacționa, în general, mai lent și mai calculat. Acești oameni sunt determinați și au o anduranță mare. Din punct de vedere emoțional, sunt stabili și au o aversiune față de schimbare.

4. Semnele de aer sunt Gemeni, Balanță și Vărsător
Persoanele care au mult aer în harta lor natală sunt rapide și animate. Aceste persoane își vor folosi energia pentru realizarea unor proiecte foarte diverse ca și arie de interes. Din punct de vedere emoțional, aceste persoane au tendința de a-și trece emoțiile prin filtrul rațiunii, fiind mai detașați de felul lor.

În majoritatea cazurilor, fiecare dintre noi va avea în harta sa natală fiecare element prezent. Desigur, există și excepții. Aceste excepții se referă la cazurile în care un element are o pondere foarte mare în harta natală în detrimentul celorlalte elemente. Acest lucru ne va indica cum că persoana în cauză se va bucura de toate beneficiile asociate elementului respectiv, însă, de multe ori, va experimenta probleme în integrarea celorlalte elemente.

Să luăm un exemplu concret:
Dacă o persoană are elementul pământ foarte pregnant în harta sa natală, mai exact, dacă mai multe din planetele sale vor cădea în semne de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), persoana respectivă va avea o putere de muncă și de concentrare foarte mare, va avea determinare și anduranță, va ști cum să ia decizii constructive pentru a-și clădi viitorul dorit, bucurându-se, totodată, de un autocontrol mult mai bun în comparație cu alți oameni. De asemenea, această persoana va avea bune abilități strategice și executive și va reuși să-și gestioneze bine timpul și banii.

Pe de altă parte, lipsa celorlalte elemente o vor provoca în alte direcții. Lipsa focului va determina persoana să nu aibă un nivel energetic foarte ridicat și să nu reacționeze spontan, putând fi perceput ca rezervat și oarecum plictisitor de către ceilalți. Lipsa elementului apă îi vor diminua capacitatea de a simți și de a putea fi, cu adevărat, empatic/ă cu cei din jur. Nu în ultimul rând, lipsa elementului aer îi vor crea probleme în a vedea viața într-un mod detașat și în a avea interese intelectuale multiple. Riscul cel mai mare pentru o persoană care are mult pământ în harta natală va consta în tendința acesteia de a acorda prea multă atenție muncii sau vieții sale profesionale, iar asta, desigur, în detrimentul altor lucruri care aduc valoare vieții noastre: familie, viață socială, incursiuni intelectuale, explorarea necunoscutului etc.

Cei mai norocoși dintre noi sunt aceia care au toate cele 4 elemente distribuite în mod egal în harta lor natală: foc – 25%, apă – 25%, pământ – 25% și aer – 25%. Aceste persoane vor fi echilibrate încă din naștere, însă, asta nu înseamnă că noi, ceilalți, nu putem găsi un echilibru de-a lungul vieții noastre sau că nu vom reuși să ne dezvoltăm în direcția indicată de un element lipsă.

Totul este să ne dorim să ne dezvoltăm și să lucrăm conștient în această direcție. Acum vorbește ascendentul meu în Capricorn, după cum vă povesteam, semnelor de pământ le place și le vine ușor să muncească. 😉

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Te-ar putea interesa și

zodia gemeni
Posted by Alexandra | mai 15, 2018
Zodia Gemeni
O persoană născută în perioada 21 mai - 21 iunie va avea Soarele poziționat în semnul Gemeni, iar noi obișnuim să spunem despre o astfel de persoană că este un...
Zodia Taur
Posted by Alexandra | mai 7, 2018
Zodia Taur
Dacă Soarele se găsea în constelația Taur la momentul nașterii tale, oamenii vor spune că te-ai născut în zodia Taurului. Taurul este al doilea semn al zodiacului și este guvernat...
Horoscop luna aprilie
Posted by Alexandra | aprilie 2, 2018
Horoscop luna aprilie
Actorii principali ai lunii aprilie vor fi Mercur, Marte, Jupiter, Uranus, Pluto și asteroizii Chiron și Eris. Mercur va fi retrograd pe tot parcursul lunii aprilie, formând o conjuncție atât...